Klub volontera

Volontiranje nas uči životu

Kroz program „Zajednici zajedno“ NIS je od 2009. godine realizovao više od 1.000 projekata u gradovima i opštinama širom Srbije, a nova igrališta, sportski tereni, ambulante, medicinska oprema, parkovi, samo su neki od njih.

20. 04. 2024

Autor:

tim NIS-a

Datum:

20.04.2024.

Vreme za čitanje:

5 minuta

Termin volontiranje potiče od latinske reči voluntas, što u prevodu znači slobodna volja, odnosno lični izbor. Ako prođemo ulicama našeg grada, videćemo ljude koji su se organizovali da očiste park u kraju. U novinama ćemo pročitati o akciji pomoći nekom od naših sugrađana iza koje stoje njegove komšije, kolege, prijatelji. Kanadska sportiskinja Šeri Anderson je zasigurno najcitiraniji volonter na svetu, sa rečenicom koja odzvanja planetom: „Volonteri nisu plaćeni ne zato što su bezvredni, nego zato što su neprocenjivi“.

Ne moramo da idemo tako daleko. U kompaniji NIS zaposleni su se godinama unazad udruživali da podrže kompaniju u realizaciji brojnih projekata, a 2018. godine je zvanično osnovan i Klub volontera NIS-a. On sada broji više od 1900 članova, zaposlenih kompanije. Oni daruju svoje vreme drugima i kažu da je volonterizam iskrena ljubav prema onome što se radi i iskrena sreća zbog rezultata koji se tim radom postižu.

„Ako nešto zaista želiš, nađeš način, a ukoliko ne želiš, nađeš izgovor“, kaže Sanja Maksimović, koja je u NIS-u zaposlena na poziciji senior specijalista za nabavku, u Sektoru za IT nabavke i podršku funkcijama. Vođena željom da pomogne onima kojima je pomoć potrebna, Sanja se Klubu volontera pridružila kao inicijator projekta na prvom kompanijskom konkursu volonterskih projekata „Ulepšajmo zajedno okolinu“.

„Da postoji udruženje „Altruist“ saznala sam sasvim slučajno i to tokom druženja sa roditeljima, dok su nam se deca zajedno igrala u parkiću. Kroz razgovor sa njima, saznala sam da u toj ustanovi borave deca kojima je potrebna svakodnevna stručna nega i pomoć u obavljanju brojnih aktivnosti, da su ta deca, nažalost, neretko željna ljubavi i pažnje i često suočena sa nerazumevanjem okoline. Tom prilikom sam saznala i da deca koja nemaju smetnje u razvoju koriste usluge logopeda i profesionalnih vaspitača te ustanove. Sve to, ali i činjenica da Udruženje drži širom otvorena vrata i za svu ostalu decu koja žele da se druže i igraju sa njihovim štićenicima, sa kojima zajedno pripremaju priredbe, izrađuju suvenire za prodaju, nije me ostavilo ravnodušnom“, priča Sanja.

Kada je saznala da je u kompaniji raspisan konkurs, Sanja nije imala dilemu koju ustanovu treba da predloži za primaoca pomoći. Kontaktirala je predstavnike „Altruista“ kojima je objasnila da želju da im se pomogne u uređenju dvorišta, kapije, ograde i sličnog i time zajedno ulepša okolina.

Sanjin kolega Srđan Milenković, senior specijalista za planiranje nabavke u Sektoru za planiranje i analizu nabavke, ne može sa sigurnošću da pobroji sve volonterske akcije, ali na pomen svake od njih, pojavi se osmeh. Srđan je učestvovao na  konkursu za zaposlene koji je organizovao Klub volontera ,,Ulepšaj! Poduči! Obraduj!“ sa akcijom ,,Da svakom dan bude radostan“.

„Moja prva volonterska akcija, u našoj kompaniji bila je decembra 2016. godine kroz novogodišnji angažman za pomoćnike Deda Mraza. U okviru akcije pripremali smo paketiće za korisnike u Domu Veternik, gde borave deca i osobe sa različitim stepenom ometenosti u razvoju. Kada sam video informaciju na našem portalu, bez dvoumljenja sam se prijavio. U sličnim akcijama  izvan kompanije volontiram od 2009. godine. Jedna od mnogih na koju sam ponosan jeste i pomoć u učenju – časovi matematike deci i mladima romske nacionalnosti“, navodi Srđan.

Klub volontera NIS-a svojim akcijama dokazuje važnost razvoja solidarnosti i timskog duha u kompanijama. On je pravo mesto za sve zaposlene da se upoznaju sa vrednostima kompanije i kolegama, ali i još bolje mesto da svoje ideje i želju da pomognu onima kojima je to najpotrebnije pretoče u delo.

Press služba:

Milentija Popovića 1

11070 Beograd

Subscribe: