Industrija i biznis

Mesto gde počinju prvi koraci budućih naftaša

Trening i razvoj zaposlenih ima jednu od ključnih uloga u formiranju adekvatnog odgovora privrede na rastuće zahteve savremenog tržišta, moderne tehnologije, tehnike i metode rada. U poslednje vreme mnoge velike kompanije osnivaju sopstvene trening centre, kako bi obučavali svoje zaposlene za obavljanje aktivnosti na konkretnom radnom mestu. Ti trening centri su i poligon za obuku budućih kadrova još u toku školovanja, koji na taj način mogu da vide kako određena industrija izgleda u realnom okruženju.

16. 03. 2024

Autor:

tim NIS-a

Datum:

16.03.2024.

Vreme za čitanje:

5 minuta

Trening i razvoj zaposlenih ima jednu od ključnih uloga u formiranju adekvatnog odgovora privrede na rastuće zahteve savremenog tržišta, moderne tehnologije, tehnike i metode rada. U poslednje vreme mnoge velike kompanije osnivaju sopstvene trening centre, kako bi obučavali svoje zaposlene za obavljanje aktivnosti na konkretnom radnom mestu. Ti trening centri su i poligon za obuku budućih kadrova još u toku školovanja, koji na taj način mogu da vide kako određena industrija izgleda u realnom okruženju.

Najsavremeniji trening centar za obrazovanje i profesionalno usavršavanje budućih naftaša otvoren je 2019. godine u Elemiru, u okviru kompanije NIS. U ovom jedinstvenom, moderno opremljenom kompleksu, najiskusniji stručnjaci NIS-a polaznicima prenose svoja znanja i iskustva kroz obuke koje se izvode u realnim uslovima, sa mogućnošću simulacije svih zadataka sa kojima se naftaši susreću u procesu proizvodnje, pripreme i otpreme nafte i gasa.

Prvenstvena namena ovog trening centra bila je obuka zaposlenih na radnom mestu „Operater na proizvodnji nafte i gasa“, kao i obuka za novozaposlene proizvodne inženjere. Ovim je NIS dao sjajan primer podrške mladim stručnjacima da u praksi nadograde svoja znanja, što je od velikog značaja na početku karijere.

Treninzi u ovom centru namenjeni su zaposlenima NIS-a, ali i učenicima i studentima specijalizovanih škola i fakulteta za naftnu industriju. Tako, pored izuzetne važnosti za kompaniju, trening centar NIS-a u Elemiru predstavlja važnu obrazovnu tačku Grada Zrenjanina, te obuke prolaze i učenici srednjih škola i studenti fakulteta sa kojima NIS sarađuje u okviru programa „Energija znanja“, odnosno učenici Tehničke škole Zrenjanin, kao i studenti Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“. U okviru programa „Energija znanja“, u Tehničkoj školi u Zrenjaninu na inicijativu NIS-a je 2014. godine ponovo pokrenut obrazovni profil “Rukovalac postrojenjima za dobijanje nafte i gasa”, a akreditovan je i novi studijski program „Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa“ na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu.

Tehnologija za izvođenje obuka

NIS je u trening centar u Elemiru investirao oko dva miliona evra. Ovaj trening centar raspolaže najsavremenijom tehnologijom za predavanje i obuke, počev od učionice sa 30 mesta, 15 računara i 5 modernih kompjuterskih simulatora, adaptiran za nalazišta gasa NIS-a. Takođe, na poligonu se nalaze dve proizvodne bušotine koje umesto nafte proizvode slojnu vodu, što simulira realni rad bušotine na naftnom polju.

Na ovaj je način omogućena simulacija čitavog kompleksa radova za proizvodnju nafte i gasa, uključujući eksploataciju bušotina različitog tipa, rad sa automatskim mernim uređajem, kontrolu procesa separacije proizvedenog fluida i eksploataciju bušotina.

Takođe je od velikog značaja obuka za urežimljavanje bušotina, vršenje hidrodinamičkih merenja, za eksploataciju bušotina sa kompleksnim uslovima rada, kontrolu podataka koje pokazuju instrumenti koji karakterišu stanje opreme, alata, bušotine, za analizu stanja tehnoloških procesa koji se odvijaju na polju tokom eksploatacije, kao i za otkrivanje neispravnosti i obavljanje aktivnosti na njihovom otklanjanju.

Funkcionalne mogućnosti

Zahvaljujući softveru, simulacija je moguća u realnom i ubrzanom režimu (5 i 25 puta). Za rešavanje nastavnih zadataka koriste se pokazivanja instrumenata kontrole koji karakterišu stanje tehnološke opreme i bušotine, kao i animacija procesa i prikaz dijagrama parametara koji se kontrolišu. Kada je u pitanju demonstracija vežbi, one se izvode na opremi koja se nalazi u učionici, a koja je direktno digitalno povezana sa softverom koji proračunava parametre i ispravnost izvođenja vežbe.

„Sklop digitalnih simulatora i proizvodne opreme koja se nalazi u Trening centru Elemir jedinstven je u Jugoistočnoj Evropi. Obuke koje se ovde sprovode daju mogućnost kompletnog prolaska svih elemenata radnih zadataka bez mogućnosti HSE incidenta i ugrožavanja proizvodnog procesa na eksploatacionim objektima NIS-a. Trening centar je originalno idejno rešenje projektanata i eksperata NIS-a“, kaže Nenad Spasojević, menadžer za tehničke obuke Bloka istraživanje i proizvodnja.

Trening centar u Zrenjaninu

Pored trening centra u Elemiru, u Zrenjaninu je 2015. godine otvoren NIS trening centar za obuku kako budućih radnika na bušaćim i remontnim postrojenjima, tako i zaposlenih kompanije, kako bi unapredili i usavršili svoje znanje. Na godišnjem nivou obuke prođe oko 500 zaposlenih.

Centar poseduje jedno bušaće i jedno remontno postrojenje na kojima se simuliraju radovi u realnim uslovima. Centar ima i dve izbušene bušotine na kojima svoje radove simuliraju i svi prateći servisi u NIS-u. Poseduje i poligon predviđen za obuke zavarivača i bravara, kao i poligon za izvođenje praktičnih vežbi iz oblasti HSE gašenje požara.

Od samog otvaranja, centar ima odličnu saradnju sa Tehničkom školom u Zrenjaninu, kojoj pruža podršku u vidu praktične nastave na smeru „Rukovalac postrojenjima u proizvodnji nafte i gasa“, kao i sa Tehničkim fakultetom u Zrenjaninu i Rudarsko-geološkim fakultetom u Beogradu, kroz prakse za studente, na kojima stiču praktična znanja o radu u naftnoj industriji.
Ciljevi su ambiciozni, planova je mnogo. Najbitnije je da su zaposleni podstaknuti na stalan rast i razvoj, a da mladi imaju priliku da bolje razumeju svoje buduće zanimanje. Odlika uspešne kompanije je da svoje rezultate temelji na dostignućima svojih zaposlenih.

Press služba:

Milentija Popovića 1

11070 Beograd

Subscribe: