Naše priče

Preko prakse do posla

05. 09. 2024

Autor:

Tim NIS-a

Datum:

05.09.2024.

Vreme za čitanje:

5 minuta

Nakon završetka Mašinske škole Lazar Drinjak došao je u Rafineriju nafte u Pančevu na praksu. Nakon nedelju dana kaže da su prvi utisci odlični: „Došao sam jer želim da naučim, želim da napredujem, sviđa mi se posao, cela kompanija mi se dopala i zanimalo me je sve što ona radi, šta može da pruži. Cela ekipa je odlična, svi su tu da pomognu i da pruže podršku”.

Lazar je polaznik treće sezone prakse za operatere u NIS-u. U pitanju je program osmišljen kao podrška mladima na početku karijere, kako bi odmah nakon završene srednje škole dobili prvi radni angažman. Cilj ovog programa je i podrška zajednici, kao i podrška održivom poslovanju kompanije kroz dugoročno planiranje stručnog kadra.

Prema potrebama biznisa, u ovoj sezoni programa stručne prakse učestvuje 27 praktikanata, od kojih će 16 praktikanata znanje sticati u Rafineriji nafte u Pančevu, njih četvoro biće deo Laboratorije Downstream koja se nalazi u Rafineriji, a posluje u okviru Naučno-tehnološkog centra NIS-a (NTC), a sedam polaznika obučavaće se u HIP Petrohemiji. U praksi učestvuju učenici koji su tek završili odabrane smerove Mašinske škole „Pančevo“, Tehničke škole „23. maj“ i Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“. Sa ovim pančevačkim školama NIS ostvaruje višegodišnju stratešku saradnju putem korporativnog programa „Energija znanja“.

Ono što je takođe važno je da je program plaćen i traje šest meseci, nakon čega praktikanti imaju priliku da se zaposle u kompaniji ukoliko za to postoji obostrani interes. Od 45 praktikanata iz prve dve sezone njih 25 je dobilo posao u NIS-u.
„Završio sam Tehničku školu „23 maj“ u Pančevu, smer „Tehničar za preradu nafte i gasa“. Od samog starta mi je bio cilj da se zaposlim ovde. Praksa mi je mnogo značila jer sam znanje stečeno u školi mogao da unapredim ovde”, kaže Mihajlo Mačkić, bivši praktikant, sada zaposleni u Rafineriji.

Takođe bivši praktikant, sada zaposleni u Rafineriji, Aleksandar Krstić, završio je Mašinsku školu i trenutno radi kao operater na Postrojenju za proizvodnju i distribuciju voda u Energani. Prema njegovim rečima rad je dinamičan, ali to je ono što mu najviše odgovara.

„Ova praksa mi je puno pomogla što se tiče znanja koje imam sada na poslu, jer me je spremila za situacije koje me očekuju. Ja sam operater voda 1, pošto sam napredovao, moji zadaci su da pomažem glavnom operateru koji je odgovoran za sve to, ja nadgledam proces sa njim”, navodi Aleksandar.

Tokom trajanja prakse svaki polaznik ima svog mentora, čiji je zadatak da pomogne mladim kolegama u prilagođavanju, da im prenese znanje i bude podrška tokom učenja. U pančevačkoj rafineriji mnogi operateri su pred penzijom i ovo je prilika da se mladi pripreme za smenu generacija, smatra Nikola Kljajić, mentor i upravnik na Postrojenju za proizvodnju i distribuciju voda.

„Imamo dobru priliku da mi upoznamo njih, da vidimo kako su se snašli u ovakvoj sredini i sistemu, a i oni imaju dobru priliku da vide kako mi to radimo, pa na vreme da se odluče da li je to za njih ili ne. Mi možemo da primimo ljude koji su na praksi bez toga da se radno mesto upraznilo, što znači da oni paralelno mogu da budu tu sa našim kolegama, da imaju mogućnost da uče od nekoga ko je stariji i ima veće iskustvo”, kaže Kljajić.

Nikola Kljajić je inače jedan od najmlađih upravnika u Rafineriji.
„Ja sam imao sreću da me je od početka, kada sam bio na inženjerskom mestu, koleginica koja je bila upravnik tada, upućivala od prvog dana u sve zadatke, tako da sam imao priliku da naučim sve dosta brže nego što bi se možda na nekom drugom mestu savladalo. To je meni bilo veoma značajno. Ja sada nastavljam sa istom praksom, tačnije da nove kolege koje dolaze od prvog dana uputim u sve što se radi na poslu, što kroz praktičan rad, što kroz teorijsku obuku, kako bi se kroz što kraće vreme osposobili da samostalno rade svoj posao“, dodaje Kljajić.

Saradnju sa pančevačkim stručnim školama NIS sprovodi putem programa „Energija znanja“. Kroz ovaj program, na inicijativu NIS-a i u saradnji sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije i Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, u ovim pančevačkim stručnim školama prilagođeni su ili kreirani novi nastavni programi. Cilj je bio školovanje budućih kadrova u Rafineriji nafte u Pančevu, kao i u Naftnim servisima NIS-a, koji mogu da odgovore potrebama savremenog poslovanja i specifičnostima naftne industrije.

Na taj način je, u konsultaciji sa inženjerima Rafinerije nafte u Pančevu, u Mašinskoj školi dopunjen i prilagođen nastavni program za obrazovni profil „Tehničar mehatronike“, čime su stvorene okolnosti za školovanje kadrova za potrebe Rafinerije. Na isti način i u istom cilju, u Elektrotehničkoj školi je dopunjen i prilagođen nastavni program na obrazovnom smeru „Elektrotehničar procesnog upravljanja“. Sa druge strane, u Tehničkoj školi „23. maj” pokrenut je novi obrazovni profil „Tehničar za preradu nafte i gasa”.

Prilikom uspostavljanja saradnje, NIS je ovim školama donirao i sredstva za adaptaciju i opremanje kabineta i laboratorija. U Mašinskoj školi adaptiran je kabinet za mehatroniku, opremljen savremenom didaktičkom opremom za izvođenje vežbi i sticanje praktičnih znanja, kojom se simuliraju realni uslovi procesne industrije. Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ dobila je savremeno opremljen kabinet za održavanje nastave iz automatike. U Tehničkoj školi „23. maj“ opremljene su pametna učionica i ekološka laboratorija.

Press služba:

Milentija Popovića 1

11070 Beograd

Subscribe: