Full tank

Bezbedna jesenja vožnja

Kroz program „Zajednici zajedno“ NIS je od 2009. godine realizovao više od 1.000 projekata u gradovima i opštinama širom Srbije, a nova igrališta, sportski tereni, ambulante, medicinska oprema, parkovi, samo su neki od njih.

13. 10. 2023

Autor:

tim NIS-a

Datum:

13.10.2023.

Vreme za čitanje:

5 minuta

Jesen je godišnje doba kada je bezbednost na putu ugrožena zbog nepogodnih vremenskih uslova koje ne možemo kontrolisati, ali čiji loš uticaj možemo redukovati. Obilne padavine i magla, koje su česta pojava u ovo doba godine, mogu dovesti do komplikacija, usporenog saobraćaja i znatnog smanjenja vidljivosti. Postoje određene mere koje se moraju preuzeti kako bi minimizirali rizik neželjenih događaja prilikom ovakvih uslova.

Značajne mere koje treba poštovati

Budite spremni da reagujete na vreme

Vaša okolina u otežanim uslovima vožnje je izuzetno nepredvidiva i morate biti spremni da reagujete brzo kako ne bi došlo do neočekivanih ishoda. Sigurno vam se nekad desilo da ne spazite odmah pešaka koji se našao u blizini ili pak neku životinju koja može iznenada preći ulicu. Ova nepažnja je uzrokovana manjkom koncentracije i nimalo nije naivna. Naglašena je kada je na putu dodatno smanjena vidljivost zbog magle ili kiše koje su jako česte pojave u ovo doba godine. Međutim, nije uvek naša krivica, već jednostavno moramo biti spremni da reagujemo pravovremeno na iznenadna dešavanja ili postupke drugih ljudi. Vaši refleksi moraju doći do izražaja i preduhitriti drugu stranu.

Uzmite stvar u svoje ruke

Bitno je razumeti da ste vi ti koji upravljaju vozilom i samim tim postoji dosta preventivnih akcija koje možete preduzeti na kolovozu. Počevši od najbanalnijih – smanjiti brzinu. Istraživanja pokazuju da je najefikasnije smanjiti brzinu automobila od 30 do 50 odsto u odnosu na idealne uslove vožnje. U slučaju magle, treba prilagoditi brzinu tako da možete ukočiti pred bilo kojom preprekom ukoliko je uočite. Da bi put bio pregledniji, uključite svetla za maglu koja će doprineti vidljivosti puta. Pozicionirana su nisko, usmerena ka putu i široko osvetljavaju put, što je jedini način da ujedno ne smetate drugim vozačima i pomognete sebi. Ukoliko uočite vozilo ispred vas, potrudite se da držite odstojanje tako da date sebi dovoljno vremena za reakciju ukoliko vozač ispred vas naglo uspori.

Vožnja – samo po potrebi

Najbolja opcija ukoliko kretanje na put nije hitno – ostati kod kuće. Ovom  odlukom ne dovodite sebe ni u kakav rizik i stavljate svoju bezbednost na prvo mesto. Međutim, ukoliko je put pri otežanim vremenskim uslovima neophodan, bitno je pratiti vremensku prognozu i odabrati najpovoljnije vreme odlaska na put. Primera radi, magla se najčešće spušta rano ujutru  i predveče oko predela u blizini reka i jezera. Zato, probajte da izbegnete vožnju u to doba dana. Probajte da pronađete najčistije puteve zimi, gde nema rizika od proklizavanja prouzrokovanim ledom. Brinite o sebi, vašim saputnicima i ostalim putnicima – vozite pametno.

 

Press služba:

Milentija Popovića 1

11070 Beograd

Subscribe: